Nietolerancja pokarmowa - opóźniona alergia.
Wykrywamy przeciwciała IgG. Alergia ta jest związana, z nadżerkami w jelicie! Alergia ta powstaje wtedy, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmu przenikają przez ścianę jelita do krwiobiegu i są rozpoznawane jako elementy obce dla ustroju. Reakcja następuje po ok. 8 - 72h.
Objawy są wielorakie:
- problemy skórne (organizm oczyszcza się przez skórę)
- wieczny katar (oczyszczanie)
- choroby z autoagresji, niestrawione cząsteczki, po przeniknięciu do krwi odkładają się w ciele, prowokując reakcje ukł. odp. przeciwko własnym komórkom, najbardziej podejrzaną lektyną pokarmową jest tutaj gluten i białka mleka
- migreny, bóle zatok
- i inne.
Oczywiście takie alergie często współistnieją z kandydozą. Wiadomo, problem nadżerek. Najbardziej podejrzane są tu: gluten, mleko, jaja.
Właśnie przy kandydozie najczęściej dochodzi do nietolerancji glutenu i mleka. Przy celiace ( niet. glutenu), również często nietolerowane są mleko i jaja. Przy nietolerancji mleko często dochodzi soja. Ale oczywiście możemy mieć opóźnioną alergie na naprawdę wiele produktów.