90% naszych pacjentów to chorzy, którym medycyna akademicka nie potrafi pomóc...

Nietolerancja pokarmowa - opóźniona alergia.

W przypadku nietolerancji pokarmowych mamy do czynienia Z przeciwciałem IgG. Reakcja, którą inicjuje to przeciwciało, jest dużo wolniejsza i nie tak silna jak w przypadku IgE - to reakcja na nadwrażliwość inaczej na nietolerancję. Działanie IgG jest subtelniejsze i może być opóźnione nawet do 72 godzin, co bardzo utrudnia wskazanie czynnika który wywołał reakcję organizmu. Nawet jeśli stan zapalny obejmuje cały układ ciała, powolne działanie IgG utrudni wskazanie winowajcy. Najczęściej reaguje na działanie glutenu i nabiału. Powstrzymanie reakcji zapalnych wywołanych przez IgG jest ważnym czynnikiem w walce z alergiami.

Wykrywamy przeciwciała IgG. Alergia ta jest związana, z nadżerkami w jelicie! Alergia ta powstaje wtedy, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmu przenikają przez ścianę jelita do krwiobiegu i są rozpoznawane jako elementy obce dla ustroju. Reakcja następuje po ok. 8 - 72h.
Objawy są wielorakie:

  • problemy skórne (organizm oczyszcza się przez skórę)
  • wieczny katar (oczyszczanie)
  • choroby z autoagresji, niestrawione cząsteczki, po przeniknięciu do krwi odkładają się w ciele, prowokując reakcje ukł. odp. przeciwko własnym komórkom, najbardziej podejrzaną lektyną pokarmową jest tutaj gluten i białka mleka
  • migreny, bóle zatok
  • i inne.

Oczywiście takie alergie często współistnieją z kandydozą. Wiadomo, problem nadżerek. Najbardziej podejrzane są tu: gluten, mleko, jaja.
Właśnie przy kandydozie najczęściej dochodzi do nietolerancji glutenu i mleka. Przy celiace ( niet. glutenu), również często nietolerowane są mleko i jaja. Przy nietolerancji mleko często dochodzi soja. Ale oczywiście możemy mieć opóźnioną alergie na naprawdę wiele produktów.

Cofnij się