90% naszych pacjentów to chorzy, którym medycyna akademicka nie potrafi pomóc...


PRZERWA URLOPOWA DO 24 SIERPNIA

Ciekawostki.

Jak pozbyć się toksyn z organizmu

Jest wiele produktów na półkach, które mają właściwości odtruwające. Sok z kiszonej (nie kwaszonej bo to są dwie różne rzeczy), czy kiszonych (też nie kwaszonych) ogórków to tradycyjny detoks stosowanych przez nasze babcie. Kolejnym znakomitym składnikiem jest imbir. Ma właściwości rozgrzewające ale i również oczyszczające nasz organizm. Śiwerzy imbir kroimy w grube plastry. Gotujemy przez kilka minut w wodzie, dodajemy soku z cytryny. Pijemy na czczo, wywar oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm, można go polecić osobom dbającym o linię.
Kolejna fantastyczna rzecz to burak czerwony. Polecamy trzydniową dietę podczas której unikamy smażonych potraw, do każdego lekkiego posiłku dodajemy miseczkę jarzynki buraczanej. Ważny jest sposób przygotowania buraków. Najlepiej jest upiec go w piekarniku w całości lub grubych plastrach do miękkości, lub ugotować na parze.
We szystkich przypadkach wanże jest picie wody, potzrebne by wypłukać toksyny z organizmu. Najlepiej by to była letnia woda przegotowana z cytryną. Warto też rano wypić napar z siemia lnianego. Wieczorem zalewamy gorącą wodą, rano otrzymujemy kleisty płyn o zdrowotnych właściwościach.

Kilka słów o glutenie:

Gluten to mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które występują w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, orkiszu i pszenżycie.
Odznacza się niezwykłymi właściwościami fizykochemicznymi i mechanicznymi: elastycznością, sprężystością, lepkością, plastycznością.
Ze względu na te właściwości jest chętnie wykorzystywany w przemyśle piekarniczym. Gluten przyswaja bardzo duże ilości wody, dzięki czemu mąką w niego bogata po zmieszaniu z wodą tworzy kleistą i ciągliwą masę. Poza tym utrzymuje dwutlenek węgla powstający w trakcie fermentacji drożdżowej, dlatego ciasto po wypieczeniu jest dłużej świeże. Dodatkowo gluten wiąże wodę z tłuszczem (jest stosowany jako emulgator), jest bardzo dobrym nośnikiem dla wszystkich aromatów i przypraw, a także dobrym stabilizatorem. Gluten praktycznie nie posiada żadnych wartości odżywczych.
Gluten występuje między innymi w:
  • wędlinach, paczkowanym mięsie mielonym,
  • słodyczach (czekolada, lizaki, cukierki),
  • przetworach rybnych,
  • koncentratach spożywczych,
  • suszonych owocach (zapobiega sklejaniu się owoców)
  • sosach, ketchupie, majonezie,
  • lodach, napojach (tanie kawy).
W ostatnich latach lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią i alergią. Wiele osób po spożyciu żywności zawierającej gluten zgłasza niepokojące symptomy mimo braku charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i EmA). Osoby te nie mają również alergii na pszenicę, ich całkowity poziom przeciwciał (IgE) pozostaje w normie. Nie występuje u nich także zanik kosmków jelitowych, a mimo tego spożycie glutenu powoduje niepożądane objawy:
  • bóle brzucha,
  • bóle głowy,
  • wysypki, egzema,
  • ciągłe zmęczenie, osłabienie/ omdlenia,
  • splątanie,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • anemia,
  • drętwienie kończyn,
  • nudności, wymioty
  • przelewanie w jelitach
Objawy te można zaobserwować zwykle w ciągu kilku dni lub godzin po spożyciu żywności zawierającej gluten.
Jedynym efektywnym sposobem leczenia dolegliwości jest dieta bezglutenowa (a nie kolejne leki!!!), intensywne odczulanie za pomocą aparatury biorezonansowej oferowanej przez nasz gabinet.
Leczenie poprzez wykluczenie glutenu z diety nie różni się od postępowania w przypadku celiakii czy alergii na pszenicę. Różnice polegają wyłącznie na tym, iż w przypadku celiakii dieta musi być już stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i nadwrażliwości na gluten dieta może być stosowana czasowo do chwili całkowitego wyleczenia z alergii glutenu.

Nieszczelne jelito.

Zespół nieszczelnego jelita to dolegliwość, która może powodować wiele różnych problemów zdrowotnych. Jest on powszechnie występującą patologią, jednak rzadko zdiagnozowaną. Nieszczelne jelito może objawiać się m.in. bezsennością, problemami skórnymi, zgagą, refluksem oraz nietolerancją pokarmową. Zespół ten wywoływany jest przez toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii, które dostają się do krwiobiegu.
Zespół nieszczelnego jelita jest stanem, w którym bariera, jaką jest ściana jelita cienkiego, zostaje naruszona. W tej sytuacji bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty, niestrawione resztki pokarmu i toksyczne produkty przemiany materii mogą wyciekać z wnętrza jelita poprzez uszkodzoną i nieszczelną błonę śluzową do krwiobiegu.
W wyniku tego dochodzi do przeciążenia wątroby oraz osłabienia układu immunologicznego. Konsekwencją jest odkładanie się szkodliwych produktów w mięśniach, skórze, mózgu, narządach wewnętrznych, stawach i gruczołach oraz rozprzestrzenianie się stanu zapalnego na cały organizm.
Objawy zespołu cieknącego jelita:
Zespół nieszczelnego jelita może objawiać się na wiele różnych sposobów, bardzo często sugerując inne schorzenia. U pacjentów można zaobserwować:
  • wzdęcia, biegunki
  • bóle brzucha, nudności,
  • alergie pokarmowe,
  • refluks, zgagę,
  • dolegliwości skórne – wysypka, trądzik, egzema, wyprysk, suchość skóry,
  • bóle mięśni i stawów,
  • przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu, bezsenność,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • zmiany nastroju,
  • zapalenie zatok, chroniczny katar, alergię na pyłki,
  • nadwrażliwość na światło, swędzenie i łzawienie oczu,
  • wahania ciśnienia tętniczego krwi,
  • bezpłodność, impotencję,
  • zwiększenie lub zmniejszenie masy ciała,
  • zakażenie dróg moczowych, częste oddawanie moczu,
  • gorączkę o nieznanej przyczynie.
Choroby towarzyszące zespołowi cieknącego jelita.

Prowadząc badania nad zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelita cienkiego, zdefiniowano choroby towarzyszące LGS, do których zalicza się:
  • uchyłkowatość jelita grubego,
  • celiakię,
  • astmę,
  • alergie,
  • zapalenia naczyń,
  • zapalenia skóry,
  • trądzik,
  • łuszczycę,
  • zespół Sjögrena,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • stwardnienie rozsiane,
  • chorobę Alzheimera,
  • chorobę Parkinsona,
  • autyzm,
  • zespół Aspergera,
  • cukrzycę,
  • mukowiscydozę,
  • zakażenie wirusem HIV.
Leczenie
Niestety, nie ma leku na nieszczelne jelito, ale jest wiele rzeczy, które mogą zmniejszyć stan zapalny i przywrócić integralność błony śluzowej jelit. Należą do nich m.in.:
1. dieta przeciwzapalna uboga w cukier rafinowany, alkohol i gluten, a bogata w kwasy tłuszczowe zawarte m.in. w rybach i orzechach, jak również w warzywa zawierające błonnik;
2. stosowanie probiotyków, które pomagają przywrócić równowagę flory bakteryjnej jelit;
3. u osób z uszkodzeniem jelit po chemio- i radioterapii korzyści w leczeniu nieszczelnego jelita przynosi glutamina.
Próby przywrócenia integralności śluzówki jelita mogą trwać kilka tygodni, miesięcy, a w skrajnych przypadkach nawet kilka lat.

Zatoki.

Zapalenia zatok nie należy bagatelizować. Najlepiej od razu leczyć pierwsze objawy choroby. Bo zlekceważone, mogą doprowadzić do poważnych powikłań albo zamienić się w stan przewlekły.
Zatoki przynosowe stanowią bardzo ważny element górnych dróg oddechowych. Są one ściśle powiązane z jamą nosa – zarówno anatomicznie, jak i funkcjonalnie. Dlatego wszystkie procesy chorobowe dotyczące nosa (infekcyjne – np. przeziębienie, i nieinfekcyjne – np. alergia wziewna) w mniejszym lub większym stopniu oddziałują na zatoki. Doprowadzają w ich obrębie do patologii. Z kolei lokalizacja zatok w obrębie czaszki decyduje o rozmieszczeniu i charakterze dolegliwości związanych z ich schorzeniami.
Przyczyny dolegliwości:
Etiologia schorzeń zapalnych zatok przynosowych jest bardzo szeroka. Najczęściej przyczyną są infekcje wirusowe lub bakteryjne oraz alergie wziewne (należy pamiętać, iż jakiś czas temu alergia została zaliczona do zapaleń). Ze względu na dynamikę, zapalenia można podzielić na: ostre (zwykle o burzliwym przebiegu) i przewlekłe (o bogatej i zróżnicowanej symptomatyce).
Połączenie jam nosa z zatokami sprzyja szerzeniu się procesu zapalnego w obrębie zatok, zarówno przez „ciągłość” błony śluzowej, jak i na skutek zablokowania naturalnego ujścia. W obrębie zatok doprowadza to do zaburzeń cyrkulacji śluzu i wentylacji powietrzem (prawidłowa wentylacja i cyrkulacja są niezbędne dla funkcjonowania zatok). Każda infekcja wirusowa (nawet zwykłe przeziębienie) czy bakteryjna może spowodować ostre zapalenie. Również alergia może być przyczyną stanu zapalnego zatok.
Leczenie
Z uwagi na możliwość powiązania zapalenia zatok z alergią wziewną, infekcji bakteryjnych i wirusowych, w naszym gabinecie prowadzone są testy na obecność alergenów, wirusów i bakterii mogących powodować dolegliwości zatokowe. Po wykonaniu testów prowadzone są terapie mające wygaszenie alergenów, wirusów i bakterii, jak również specjalistyczne zabiegi terapeutyczne mające na celu zatrzymanie stanów zapalnych zatok. Liczne przypadki potwierdzają skuteczność naszej metody. W skrajnie ciężkich przypadkach zaleca się kontakt z lekarzem otolaryngologiem.
Cofnij się